Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Τοποθεσία: Υπόγεια Αθήνα
Εκδήλωση Ενδιαφέροντος!

Μπορούμε πράγματι να διανύσουμε χιλιόμετρα υπογείως κάτω από την Αθήνα; Η απάντηση είναι “ναι”, αρκεί να γνωρίζουμε τα σημεία που καταλήγουν στις εισόδους των πραγματικών στοών!

Οι σκάλες που ξεκινούν κάτω από ένα μεταλλικό καπάκι στην άκρη του δρόμου ή και στα παρτέρια κάποιου πεζοδρομίου, μπορεί να μας οδηγήσουν σε μια ξεχασμένη υπόγεια γωνιά της πόλης, αλλά αυτό μην το επιχειρήσετε ποτέ μόνοι!

Τις περισσότερες φορές οι αστικοί θρύλοι υπερβάλλουν ως προς το μήκος, αλλά η αληθινή υπόγεια Αθήνα υπάρχει, ακόμη κι αν δεν αποτελείται από ένα απαραίτητα ενιαίο δίκτυο υπογείων διαδρομών.

Τα σημεία ενδιαφέροντος βρίσκονται είτε σε αληθινές στοές μήκους πολλών χιλιομέτρων στις οποίες ρέουν υπόγεια νερά, είτε σε τοπικού χαρακτήρα χώρους με σήραγγες και θαλάμους, όπως είναι τα καταφύγια ή οι κατακόμβες.

 

Η από αιώνες παρουσία υπογείων διόδων διαφόρων χρήσεων κάτω από την πόλη, δεν αποδεικνύει ότι όλα συνδέονται μεταξύ τους, ωστόσο η γοητεία ενός άγνωστου κόσμου συνεχίζει να πλανάται κάτω από τα πόδια μας.

Στο υπόγειo μιας εκκλησίας που οικοδομήθηκε πάνω σε ένα από τα δεκάδες ιερά της αρχαίας πόλης, μπορεί να κρύβονται αιώνες ιστορίας αλλά και χρόνια ιστοριών παραπληροφόρησης…

Ανοίγουμε με δέος την καταπακτή και κατεβαίνουμε τα πέτρινα σκαλοπάτια.

Μέσα στην κατακόμβη βρίσκουμε τούνελ από αρχαία υδραγωγεία, ρωμαϊκά λουτρά και κρύπτες οστεοφυλακίων, αλλά η διαδρομή σήμερα σταματά στο στόμιο ενός πηγαδιού…

 

Οι μυστικοί χώροι καταφυγής που σχετίζονται με τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, αποτελούν ζωντανά απομεινάρια της περιόδου αυτής.

Καταφύγια κρυμμένα από την κοινή θέα, κατασκευασμένα σε βάθος ικανό να προστατεύσει τον πληθυσμό από τους βομβαρδισμούς των μαχητικών αεροπλάνων, υπάρχουν στους λόφους αλλά και σε πολλά από τα παλιά κτίρια της πόλης.

Δεν είναι όμως όλες οι προσβάσεις κλειστές και απαγορευμένες.

Ποιο μυστικό μπορεί να κρύβει άραγε μια παλιά εγκαταλειμμένη υπόγεια εμπορική στοά στο κέντρο, ανάμεσα στα κλειστά καταστήματα του προηγούμενου αιώνα;

Κάποιες απαντήσεις προκύπτουν αν απλά περπατώντας, κατέβουμε κάποια σκαλοπάτια προς τα κάτω.

Ωστόσο, η πιο παράξενη γοητεία βρίσκεται στα απρόσιτα δίκτυα υπογείων στοών των παλιών ρεμάτων που χάθηκαν, αφήνοντας από πολύ νωρίς την Αθήνα χωρίς τρεχούμενα νερά.

 

Ελάχιστα σημεία τους είναι πλέον φανερά μέσα στην πόλη διατηρημένα ακόμη και κάτω από τον πιο κεντρικό δρόμο, ενώ από πάνω ακούγονται τα αυτοκίνητα να περνούν!

Είναι μια ξεχασμένη όαση μέσα στο πολυσύχναστο κέντρο της πόλης, από όπου ο θρύλος θέλει να ξεκινούν οι υπόγειες στοές προς τη θάλασσα…

Όλες οι τοποθεσίες που θα επισκεφτούμε βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας και στις περιοχές Πανεπιστήμιο, Σύνταγμα, Πλάκα, Ζάππειο, Μέτς.

Γενικώς, κινούμαστε επιφανειακά στην Αθήνα, καθώς δεν επικοινωνούν μεταξύ τους όλες οι υπόγειες τοποθεσίες, προσεγγίζουμε εισόδους στοών και άλλων υπογείων χώρων, κατεβαίνουμε, εισχωρούμε, περπατάμε και μαθαίνουμε την ιστορία τους.

Το μεγαλύτερο μήκος υπόγειας διαδρομής μπορεί να φτάσει και τα δύο χιλιόμετρα.

 

Οι εξωτερικές διαδρομές μεταξύ των σημείων που μας ενδιαφέρουν προσφέρονται για περίπατο κατά τον οποίο θα γνωρίζουμε επιπλέον και ενδιάμεσα σημεία σχετικά με την υπόγεια Αθήνα αλλά και τις λιγότερο γνωστές πτυχές της πόλης.

Συνεπώς για αυτές τις δραστηριότητες δεν ενδείκνυται καθόλου η χρήση μεταφορικού μέσου, οπότε ας

εμφανιστούμε και μια φορά ως τουρίστες στην πόλη μας!

H πλέον επιτυχημένη περιήγησή μας στην οποία το 2018 έλαβαν μέρος πάνω από 700 άνθρωποι από όλη την Ελλάδα.

 

 

Σας περιμένουμε για να διαπιστώσουμε μαζί τη γοητευτική αλήθεια των θρύλων!

Αν ενδιαφέρεστε για τη συγκεκριμένη εκδρομή, συμπληρώστε στην επιλογή “Εκδήλωση ενδιαφέροντος” τα στοιχεία σας και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας για όλα τα σχετικά!