Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Ημερομηνία: 17 Nov 2019
Τοποθεσία: Πεντέλη, Υμηττός
Εκδήλωση Ενδιαφέροντος!

Στην πολυαναμενόμενη αυτή περιήγηση επισκεπτόμαστε στην Πεντέλη τα απόρρητα πολυσυζητημένα στρατιωτικά έργα της δεκαετίας του 1970, αναζητάμε περίεργα ανάγλυφα σκαλίσματα που εντοπίζονται στην ίδια περιοχή, μαθαίνουμε για τα σπίτια και τους θρύλους της Δούκισσας της Πλακεντίας, και κατεβαίνουμε στον καταρράκτη της Πεντέλης σε μια άκρως ειδυλλιακή τοποθεσία!

Όλα αυτά αφού προσεγγίσουμε και διασχίσουμε τα άγνωστα υπόγεια τούνελ που διανοίχθηκαν πριν τον Β΄ Παγκόσμιο αποσκοπώντας στην εξόρυξη μολύβδου και σιδήρου από τα έγκατα του Υμηττού.

Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει από τις παλιές στοές και τις εγκαταλελειμμένες εγκαταστάσεις εξόρυξης του Υμηττού, και αμέσως μετά θα επισκεφτούμε τον διάσημο καταρράκτη της Πεντέλης στο εξωτικής ομορφιάς τοπίο του ποταμού Βαλανάρη και θα περπατήσουμε μέσα στην κοίτη.

 

Το μεσημέρι μάς βρίσκει στις ταβέρνες της Παλαιάς Πεντέλης για διάλειμμα και φαγητό, ενώ στη συνέχεια ιστορία και θρύλος περιπλέκονται στο πυργόσπιτο της Δούκισσας όπου θα σταθούμε και θα αφουγκραστούμε το παρελθόν…

Τέλος, θα ανέβουμε στο βουνό, όπου έχουμε να δούμε όλα όσα απασχολούν εδώ και τουλάχιστον 40 χρόνια τους ανήσυχους ταξιδευτές του εναλλακτικού…

…Τον Αύγουστο του 1977 γνωστή περιοχή της Πεντέλης αποκλείστηκε από τεχνικά συνεργεία που άρχισαν να εργάζονται με βαριά μηχανήματα στο εσωτερικό του βουνού…

 

Σε λίγο καιρό είχαν αρχίσει ήδη να διατυπώνονται οι διάφορες θεωρίες συνομωσίας που ενίοτε άγγιζαν και θεωρίες του μεταφυσικού.

Ταφές πυρηνικών αποβλήτων ή πύλες προς το άγνωστο, μέχρι και εξωγήινοι “εμφανίστηκαν” στο σκηνικό της περιοχής.

Το 1981 ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ε. Αβέρωφ επερωτήθηκε στη Βουλή εάν επρόκειτο να αποθηκευτούν πυρηνικά όπλα στην Πεντέλη αλλά, επικαλούμενος το απόρρητο των έργων, αρνήθηκε οποιαδήποτε διευκρίνιση.

 

Το 1983 η παρουσία στον χώρο Ελλήνων και Αμερικανών αξιωματικών της Αεροπορίας τροφοδότησε τα σενάρια της Νατοϊκής συμμετοχής, τα οποία φάνηκε να υποστηρίζονται από έγγραφα που βρέθηκαν στην τοποθεσία, που την ανέγραφαν σαν στρατιωτική περιοχή δικαιοδοσίας του ΝΑΤΟ.

Η επιλογή υπογείου χώρου της Πεντέλης από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας για την κατασκευή μυστικού στρατηγείου, δημιούργησε ένα μεγάλο μυστήριο γύρω από την επίμαχη περιοχή, που παρέμεινε άλυτο για αρκετά χρόνια.

Τελικά οι κατασκευές χαρακτηρίστηκαν ως οικονομικά ασύμφορες και ο χώρος προβληματικός, αφού θεωρήθηκε ότι δεν προσέφερε καμία στρατιωτική ασφάλεια.

Το 1987 όμως, αρμόδια επιτροπή του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας αναλαμβάνει την επανέναρξη του έργου, που τελικά ξαναρχίζει το 1990, μετά από συνεχείς διαγωνισμούς του ΓΕΑ.

 

Αυτή τη φορά όμως οι εργασίες δεν προχώρησαν.

Στις 26/1/91 Τα Νέα έγραφαν: «Κατάλληλο χώρο στην περιοχή του Λεκανοπεδίου Αττικής αναζητεί το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, προκειμένου να κατασκευάσει σύγχρονο (υπόγειο) στρατηγείο για την περίπτωση πολέμου.

Η επιλογή τη δεκαετία του ’70 υπόγειου χώρου στην Πεντέλη, απορρίφθηκε…» κυρίως λόγω της δυσανάλογης σχέσης κόστους και αποδοτικότητας.

 

Κατάλοιπα εκείνων των εργασιών σήμερα, αποτελούν οι μεγάλες στοές που θα συνδέονταν με τον πυρήνα του στρατηγείου στο εσωτερικό του βουνού, που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.

Η επίσημη ονομασία σύμφωνα με τα απόρρητα σχέδια του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας ήταν «χώρος αποθηκεύσεως υλικών επικοινωνίας»…

Ανακαλύψτε τα μυστικά που κρύβουν τα δύο πασίγνωστα βουνά της Αθήνας σε μια μοναδική εξερεύνηση-περιπέτεια!

Αν ενδιαφέρεστε για τη συγκεκριμένη εκδρομή, συμπληρώστε στην επιλογή “Εκδήλωση ενδιαφέροντος” τα στοιχεία σας και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας για όλα τα σχετικά!