Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Τοποθεσία: ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΖΩΝΗ ΕΛΑΙΩΝΑ & ΛΙΜΑΝΙ ΠΕΙΡΑΙΑ
Εκδήλωση Ενδιαφέροντος!

Τι “θησαυρούς” μπορεί να κρύβει η γνωστή μα και τόσο άγνωστη βιομηχανική ζώνη δίπλα στην Αθήνα; Ελάτε να τους ανακαλύψουμε μαζί, σε μια πρωτότυπη ολοήμερη βιωματική περιήγηση στις αθέατες πτυχές του Ελαιώνα!

Απίστευτες εικόνες από το παρελθόν, ολόκληρα κομμάτια γης σε ξεχασμένες γωνιές που ασφυκτιούν μέσα στο σήμερα και, ανέλπιστα, ανοίγουν σαν ένα παράθυρο στο παρελθόν, σε όποιον τύχει να τις συναντήσει στο διάβα του. Μεταφερόμαστε στον χρόνο. Το σημερινό μοτίβο πλαισιώνεται από απρόσμενα γοητευτικές αστικές εικόνες βιομηχανικής εγκατάλειψης, που αποτελούνται από παλιά αγροτόσπιτα και κτήματα των δύο προηγούμενων αιώνων, μάντρες με παλιά αυτοκίνητα, παλιές βιοτεχνίες και εργοστάσια, σιδηροδρομικές εγκαταστάσεις που έχουν ξεχαστεί.

Κάπου ανάμεσα στα κτήματα με τα μεγάλα μαγγανοπήγαδα της εποχής ή πίσω από παλιές σκουριασμένες λαμαρίνες, στέκουν ακόμη ξεχασμένα τα ξωκλήσια του Ελαιώνα, σιωπηλά και αγέρωχα. Χτισμένα από τη βυζαντινή εποχή μέχρι τις αρχές του προηγούμενου αιώνα, τα περισσότερα με υλικά από αρχαίους οικισμούς και ιερά που υπήρχαν στην περιοχή, διατηρούν ίχνη των αρχαιοτήτων μέσα στους τοίχους. Κατά τους αιώνες της τουρκοκρατίας, σχεδόν κάθε αθηναϊκή οικογένεια που διέθετε γη στην πεδιάδα, έχτιζε το δικό της μικρό ξωκλήσι, αλλά σήμερα είναι αδύνατο να μετρήσουμε πόσα πραγματικά ήταν. Άλλα κατεδαφίστηκαν με το πέρασμα του χρόνου, ενώ μερικά δέχονται τη φροντίδα κάποιων ρομαντικών που επιμένουν να τα κρατούν ζωντανά, παρά τους αιώνες τους. Δεκάδες μικρά και παμπάλαια εκκλησάκια στον Βοτανικό, στην Αγίας Άννης, στον Κηφισό, στην Ιερά Οδό, στο Αιγάλεω, στου Ρέντη και αλλού, μέσα στο ιδιαίτερο σκηνικό των παλιών δρόμων της βιομηχανικής ζώνης του αρχαίου Ελαιώνα, που τώρα δε θυμίζει σε τίποτα την εικόνα που είχε κάποτε.

Επισκεπτόμενοι επιτόπου τα σημεία μας (τουλάχιστον 10 στάσεις) θα μάθουμε:
– Πώς και πότε ανακαλύφθηκε η Ακαδημία του Πλάτωνα με οδηγό τα μικρά ξωκλήσια;
– Πού βρίσκεται το εκκλησάκι που είχε καλυφθεί κάτω από το έδαφος κατά την Τουρκοκρατία;
– Για το άγνωστο οστεοφυλάκιο με παμπάλαια οστά που ανακάλυψαν λαθρανασκαφείς.
– Τι σηματοδοτεί η οδός Μαρκόνι όπου εδρεύει σήμερα η βάση του Πολεμικού Ναυτικού;
– Γιατί ήταν η οδός Αγίας Άννης αρχαία κοίτη του ποταμού Κηφισού;
– Διέρχεται ακόμα κάποιος αρχαίος κλάδος του ρέματος μέσα από τη βιομηχανική ζώνη;
– Για το κτήμα με τις ελιές των Μπενιζέλων, τον βυζαντινό ναό και το υπόγειο υδραγωγείο του.
– Για τον Δημήτριο Καμπούρογλου και το αγαπημένο του εκκλησάκι στον Ελαιώνα.
– Πού βρίσκεται η μοναδική οθωμανική κρήνη που επιβιώνει σήμερα στην Αθήνα;
– Βιομηχανική αρχαιολογία μέσα σε μια κάμινο Hoffmann.
– Για τα μεταξικά αντιαεροπορικά καταφύγια των σιδηροδρομικών εγκαταστάσεων.
– Υπάρχει η είσοδος του υπογείου δικτύου προς το ξενοδοχείο Μ. Βρετανία (1944) στον Προφήτη Δανιήλ;
…και αρκετές ακόμα εκπλήξεις, στην πληρέστερη θεματική μονοήμερη που έχουμε διοργανώσει! Η εναλλαγή εικόνων είναι συγκλονιστική. Το φιλμ τρέχει στον χρόνο και σας ταξιδεύει, έτσι όπως μόνο η Terra Incognita Travel μπορεί.


* Η μετακίνηση πραγματοποιείται με πούλμαν και μεσολαβεί διάλειμμα για καφέ και μεσημεριανό φαγητό. Από τις θέσεις όπου θα μας αφήνει το πούλμαν, θα ακολουθούμε μικρές αστικές πεζοπορικές διαδρομές προς τους προορισμούς μας.

* Για τη συμμετοχή σας δεν απαιτείται καμία προηγούμενη εμπειρία ή εκπαίδευση.

* Αν ενδιαφέρεστε για τη συγκεκριμένη εκδρομή, συμπληρώστε στην επιλογή “Εκδήλωση ενδιαφέροντος” τα στοιχεία σας και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας για όλα τα σχετικά!