Τοποθεσία: ΣΠΑΡΤΗ-ΚΑΙΑΔΑΣ, ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΗ & ΛΑΚΩΝΙΚΗ ΜΑΝΗ
Εκδήλωση Ενδιαφέροντος!

Ποιος θα αντισταθεί στην εμπειρία της επαφής με τον χώρο των αρχαίων ψυχών του Καιάδα και του νεκρομαντείου του Ποσειδώνα, στη θέση αρχαίου καταβάσιου προς τον Άδη; Υπόγεια εξερεύνηση, ιστορία, γνώση και περιπέτεια, όπως μόνο η ομάδα της Terra Incognita μπορεί!

-Ακρόπολη αρχαίας Σπάρτης, ο θρυλικός Καιάδας, παλαιά Καρδαμύλη (μανιάτικα οχυρωμένα πυργόσπιτα, τάφος Διόσκουρων, κ.ά.), Στούπα, Γερμανικοί οχυρωματικοί πύργοι Β’ Παγκοσμίου, εξερεύνηση στο υπόγειο ποτάμι Αγ. Δημητρίου, λιμνοσπήλαια Μεσσηνιακού κόλπου (Διρού, κ.ά.), ένα επιβλητικό μεσαιωνικό μανιάτικο φρούριο, ακρωτήριο Ταίναρο (νεκρομαντείο-υπνομαντείο και ιερό Ποσειδώνα Ταιναρίου, ρωμαϊκά ψηφιδωτά και φάρος Ταινάρου)

Ένα συναρπαστικό τριήμερο ταξίδι στην επιβλητική Λακωνία και τη σαγηνευτική Μεσσηνία, που ξεκινάει από έναν άγνωστο εντυπωσιακό γερμανικό οχυρωματικό πύργο, την αρχαία ακρόπολη της Σπάρτης του Λεωνίδα, και βέβαια τον θρυλικό Καιάδα των Λακεδαιμονίων. Το τρομερό βάραθρο του Καιάδα βρίσκεται σε μια καταπράσινη παραδεισένια ορεινή διαδρομή του Ταΰγετου, σε υψόμετρο περίπου 550 m. Η τοποθεσία του συνδέθηκε άρρηκτα με τον μακάβριο θρύλο που υποστηρίζει ότι στην αρχαία Σπάρτη συνήθιζαν να ρίχνουν στο βάραθρο αυτό τους ασθενικούς ή ηλικιωμένους, ακόμα και μωρά που είχαν γεννηθεί με προβλήματα… Πολλές όμως από αυτές τις θεωρίες επανεξετάστηκαν κατά τα νεότερα χρόνια. Αφήνοντας την ακρόπολη της αρχαίας Σπάρτης, και αφού πάρουμε ένα σύντομο γεύμα στη Σπάρτη, επισκεπτόμαστε την τοποθεσία του Καιάδα και λύνουμε επιτόπου τους πανάρχαιους γρίφους!
Για τη συνέχεια, η άκρως εξωτική οδική δασική διαδρομή μέσα από τον Ταΰγετο, με τοπία που κόβουν την ανάσα, θα μας οδηγήσει στην Καλαμάτα, και από εκεί θα κατευθυνθούμε προς την Καρδαμύλη όπου θα δειπνήσουμε και θα διανυκτερεύσουμε.

Τη δεύτερη μέρα, οι διαδρομές μας προσεγγίζουν προορισμούς της διάσημης Μεσσηνιακής Μάνης. Ταξιδεύουμε στο παρελθόν με τα πυργόσπιτα της παλιάς Καρδαμύλης και τις βεντέτες της επανάστασης του ’21, ενώ αναζητάμε τον τάφο των Διόσκουρων σε ένα παμπάλαιο μονοπάτι. Στη συνέχεια, ένας άλλος γερμανικός οχυρωματικός πύργος θα μας μεταφέρει στα δύσκολα χρόνια της κατοχής. Αμέσως μετά, αρχίζουν οι περιπέτειες στη φυσική υπόγεια ομορφιά της εκβολής της κοίτης του παλαιού υπόγειου ποταμού του Αγίου Δημητρίου, που αποτελεί μια υπόγεια διαδρομή με πολλές εκπλήξεις! Μετά το γεύμα μας στη γραφική παραλία της Στούπας, θα μας υποδεχτεί μια ακόμη εντυπωσιακή ενάλια σπηλιά, που χρησιμοποιήθηκε ως καταφύγιο τους προηγούμενους αιώνες.

Η μέρα κλείνει ρομαντικά… Φτάνουμε στο μεσαιωνικό κάστρο που μας περιμένει ορθό από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας, προσεγγίζουμε μέσω μονοπατιού τον λόφο της αρχαίας ακρόπολης όπου βρίσκεται και περιδιαβαίνουμε τα τείχη του. Ευχάριστη έκπληξη θα αποτελέσει η γευσιγνωσία οίνου στον πύργο του κάστρου, λίγο πριν τη δύση του ηλίου, πριν πάρουμε τον δρόμο της επιστροφής για την Καρδαμύλη.

Την τρίτη ημέρα αφήνουμε το ξενοδοχείο, και κατεβαίνουμε στα άγρια τοπία της Λακωνικής Μάνης, ξεκινώντας από μια σύντομη αλλά συναρπαστική επίσκεψη στο διάσημο φαντασμαγορικό αξιοποιημένο σπήλαιο Βλυχάδας Διρού. Το μαγικό ταξίδι μας καταλήγει στο νοτιότερο άκρο της Ευρώπης, το ακρωτήριο Ταίναρο (ή Ματαπάς), όπου πεζοπορούμε μέχρι τον φάρο και φωτογραφίζουμε εικόνες που μας μεταφέρουν σε έναν άλλο παράλληλο κόσμο.

Εικόνες που αποτυπώνονται στη μνήμη και κυρίως στην καρδιά, κόβοντας την ανάσα…

Η αρχαία ιστορία με επίκεντρο τον Ταινάριο Ποσειδώνα, το ιερό και το νεκρομαντείο του, μπερδεύεται με τους μύθους που θέλουν στην ίδια τοποθεσία τη σπηλιά που αποτελούσε καταβάσιο προς τον Άδη και την πρώτη ίσως πύλη για το υπόγειο βασίλειο του Πλούτωνα…
Τα νεκρομαντεία της αρχαιότητας ιδρύονταν συνήθως σε μέρη τα οποία θύμιζαν εισόδους προς τον κάτω κόσμο. Έτσι, σπηλιές, χάσματα γης, ποτάμια και λίμνες θεωρήθηκαν πύλες εισόδου στον Άδη. Στη συγκεκριμένη περιοχή αρχικά βρισκόταν ναός του Ήλιου, του οποίου η λατρεία στη συνέχεια ταυτίστηκε με αυτή του Απόλλωνα. Στο πέρασμα των αιώνων ο Απόλλωνας αντάλλαξε την περιοχή με αυτή των Δελφών που ανήκε στον Ποσειδώνα, κι έτσι άρχισε εδώ η λατρεία του Ταινάριου Ποσειδώνα ως θεού της θάλασσας, που αρχικά λατρευόταν ως υποχθόνιος θεός και κυρίαρχος του κάτω κόσμου. Τέλος, ίχνη της νεότερης και σύγχρονης ιστορίας συνυπάρχουν στην ίδια περιοχή, με το εκκλησάκι του Ασωμάτου που κτίστηκε με υλικά από τον αρχαίο ναό, κατάλοιπα ψηφιδωτών της ρωμαϊκής εποχής, αλλά και τον γραφικό φάρο του Ταινάρου.
Τελευταία εμπειρία της εκδρομής μας, πριν το ταξίδι της επιστροφής, ένα παραδοσιακό μανιάτικο γεύμα-έκπληξη σε πλούσιο μπουφέ, που αποτελεί γευστικό σημείο αναφοράς για όσους το δοκιμάζουν!

Το Πρόγραμμα
1η ημέρα: Ραντεβού το πρωί στην πλατεία Καραϊσκάκη (σταθμός μετρό Μεταξουργείου). ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ προς τη Σπάρτη, με ενδιάμεση στάση στον εντυπωσιακό γερμανικό οχυρωματικό πύργο. Άγαλμα του Λεωνίδα, περιήγηση στην Ακρόπολη αρχαίας Σπάρτης, γεύμα στη Σπάρτη και επίσκεψη στον Καιάδα. Δασική οδική διαδρομή Ταΰγετου, διέλευση από την Καλαμάτα με  στάση, άφιξη στo ξενοδοχείο (δείπνο, τακτοποίηση στα δωμάτια, διανυκτέρευση).

2η ημέρα: πρωινό, γνωριμία με την παλιά πόλη της Καρδαμύλης (μανιάτικα οχυρωμένα πυργόσπιτα Τρουπάκηδων-Μούρτζινων, Αγ. Σπυρίδωνας, βυζαντινό υδραγωγείο, τάφος Διόσκουρων), επίσκεψη σε έναν ακόμη γερμανικό οχυρωματικό πύργο, περιπετειώδης εξερεύνηση στη φυσική σπηλαιώδη κοίτη του παλιού υπόγειου ποταμού Αγίου Δημητρίου, γεύμα στη Στούπα, επίσκεψη σε μια ακόμη ενάλια σπηλιά του Μεσσηνιακού κόλπου, μικρή πεζοπορία και γευσιγνωσία οίνου στον πύργο ενός μεσαιωνικού κάστρου, επιστροφή στο ξενοδοχείο (δείπνο και διανυκτέρευση).

3η ημέρα: πρωινό και αναχώρηση (check out) από τα δωμάτια, επίσκεψη στο αξιοποιημένο σπήλαιο Βλυχάδας Διρού, κάθοδος προς το ακρωτήριο Ταίναρο (νεκρομαντείο-υπνομαντείο και ιερό Ποσειδώνα Ταιναρίου, εκκλησάκι Ασώματου και ρωμαϊκά ψηφιδωτά, πεζοπορία 2 km μέχρι τον φάρο του Ταινάρου). Παραδοσιακό μανιάτικο γεύμα σε πλούσιο μπουφέ.
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ προς Αθήνα (4 ώρες οδικώς, με 15 λεπτά στάση).  ΑΦΙΞΗ στο Μεταξουργείο, το βράδυ.

Αν ενδιαφέρεστε για τη συγκεκριμένη εκδρομή, συμπληρώστε στην επιλογή “Εκδήλωση ενδιαφέροντος” τα στοιχεία σας και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας για όλα τα σχετικά!