Τοποθεσία: Πατρινό καρναβάλι & Κάστρο Ρίου
Εκδήλωση Ενδιαφέροντος!

Tελευταία Κυριακή της Αποκριάς εξορμούμε στην Πάτρα, στη μεγαλύτερη γιορτή κεφιού της χρονιάς, με μια μονοήμερη απόδραση στο διάσημο Πατρινό Καρναβάλι!

Το Πατρινό Καρναβάλι δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, αφού είναι η μεγαλύτερη αποκριάτικη εκδήλωση στην Ελλάδα, κι ένα από τα σημαντικότερα καρναβάλια στην Ευρώπη! Δεκάδες φαντασμαγορικά και εντυπωσιακά happenings, θεατρικά δρώμενα, χοροί, παρελάσεις και παιχνίδια, το πλαισιώνουν από την ημέρα της Τελετής Έναρξης μέχρι και την Τελετή Λήξης. Οι συμμετοχές των καρναβαλιστών κάθε χρόνο αγγίζουν τις 30.000, οι οποίοι ακολουθούν μια διαδρομή τεσσάρων περίπου χιλιομέτρων, διασχίζοντας τον κεντρικό δρόμο της πόλης. Η κορύφωση της διασκέδασης «χτυπά κόκκινο», όταν οι καρναβαλιστές χρωματίζουν με το κέφι και τη ζωντάνια τους την πρωτεύουσα του Καρναβαλιού στη Μεγάλη Παρέλαση της τελευταίας Κυριακής! Προηγούνται τα καρναβαλικά άρματα του Δήμου και ακολουθούν τα καρναβαλικά πληρώματα, πολλά με δικά τους άρματα και καρναβαλικές κατασκευές.

Αυτή τη φορά λοιπόν, λέμε να αφήσουμε για λίγο στην άκρη την εξερεύνηση δίνοντας τόπο στη διασκέδαση! Βέβαια, δεν παίρνουμε απόλυτο “όρκο” για αυτό, μιας που Terra Incognita και περιπέτεια πάνε πακέτο. Έτσι, πριν καταλήξουμε στην Πάτρα, στο εξωπραγματικό, θεότρελο κλίμα της καρδιάς του καρναβαλιού, θα κάνουμε μια στάση στο εντυπωσιακό Κάστρο του Ρίου ή Καστέλι του Μοριά, ένα επάκτιο φρούριο τεράστιας στρατηγικής σημασίας για το πέρασμα Ρίου-Αντιρρίου, που αρχικά χτίστηκε από τους Οθωμανούς το 1499, στη θέση παλαιότερων ρωμαϊκών οχυρώσεων. Η σημερινή του μορφή δόθηκε το 1687 από τους Ενετούς, όταν ο Μοροζίνι κατέλαβε τον Μοριά, ενώ παράλληλα ξαναέχτισαν και το απέναντι κάστρο του Αντιρρίου. Το 1715 το κατέλαβαν τελευταία φορά οι Τούρκοι, πριν επισκευαστεί από τους Γάλλους και γίνει ελληνικό μετά την απελευθέρωση (1828). Η ταραχώδης ιστορία του όμως δεν σταματά εκεί, αφού από το 1831 έως το 1912 στέγασε στρατιωτικές και πολιτικές φυλακές, τις πρώτες φυλακές της Πάτρας.

 

Τέλος, κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, το κάστρο καταλήφθηκε και χρησιμοποιήθηκε από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής. Η εποχή αυτή, μάλιστα, σηματοδοτεί και την έναρξη διηγήσεων που αφορούν σε υπόγειες στοές της Πάτρας, καθώς στην πόλη κατασκευάστηκαν αρκετά αντιαεροπορικά καταφύγια, ενώ δεν λείπουν και οι τοπικοί θρύλοι που θέλουν το κάστρο του Ρίου να επικοινωνεί υπογείως με το κάστρο της Πάτρας! Η ίδια η πόλη λοιπόν, εκτός από το τρελό καρναβάλι της, μοιάζει να μας καλεί ταυτόχρονα και σε μια γοητευτική αστική εξερεύνηση, που ίσως να είναι αναπόφευκτη αν τύχει να κινηθούμε στα παλιά σοκάκια της ή να ανηφορίσουμε προς το Κάστρο…

 

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Θα ξεκινήσουμε το πρωί από την Αθήνα και μετά από μια στάση στον Ισθμό για καφέ, θα φτάσουμε στο Ρίο όπου θα επισκεφτούμε και θα γνωρίσουμε το κάστρο από κοντά. Αμέσως μετά κατευθυνόμαστε προς την Πάτρα, όπου θα αφεθούμε στους ξέφρενους ρυθμούς του καρναβαλιού (ώρα εκκίνησης: 14:00)! Θα υπάρχει και χρόνος για φαγητό λίγο πριν την έναρξη, αλλά ο κάθε εκδρομέας θα είναι ούτως ή άλλως ελεύθερος να κινηθεί όπως επιθυμεί καθ’ όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων, μέχρι τη λήξη τους το βράδυ (22:00), οπότε και θα συγκεντρωθούμε σε προκαθορισμένο σημείο (θα ανακοινωθεί) για να ξεκινήσουμε για την Αθήνα, μετά την Τελετή Λήξης, και την τελετουργική καύση του Βασιλιά Καρνάβαλου, μέσα στη θάλασσα και εν μέσω φαντασμαγορικών πυροτεχνημάτων! Στην Αθήνα θα φτάσουμε αργά το βράδυ, προσπαθώντας να κρατήσουμε άσβεστη για λίγες τουλάχιστον ακόμη στιγμές την απίστευτα θετική ενέργεια με την οποία θα μας έχει φορτίσει το καρναβάλι, πριν να επιστρέψουμε στην πεζή καθημερινότητα…

  • Αν ενδιαφέρεστε για τη συγκεκριμένη εκδρομή, συμπληρώστε στην επιλογή “Εκδήλωση ενδιαφέροντος” τα στοιχεία σας και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας για όλα τα σχετικά!