Τοποθεσία: ΚΟΚΚΙΝΑΡΑΣ, ΚΗΦΙΣΙΑ
Εκδήλωση Ενδιαφέροντος!

Πεζοπορία, πικ-νικ και υπόγεια εξερεύνηση για πρώτη φορά μαζί, στην άγρια φύση του ρέματος της Πύρνας ή Κοκκιναρά! Περπατάμε μέσα στην κοίτη και βιώνουμε τη μοναδική εμπειρία του τοπίου της φυσικής και της αστικής ρεματιάς! Αναζητάμε κι εντοπίζουμε τα μυστικά που κρύβει στις όχθες του: σπηλιές, λίμνες, καταρράκτες, αρχαία κατάλοιπα. Ελάτε να τα ανακαλύψουμε όλα αυτά μαζί, σε μια πρωτότυπη ολοήμερη βιωματική περιήγηση στις αθέατες πτυχές του αρχαίου ρέματος της Κηφισιάς!

 

 

Ξεκινάμε από τον σταθμό του τρένου της Κηφισιάς, από όπου δικό μας λεωφορείο θα μας μεταφέρει στην αρχή του μονοπατιού για να ξεκινήσουμε. Κατεβαίνουμε στην κοίτη όπου αρχίζει η πεζοπορία μας μέσα στην άγρια φύση! Είναι απίστευτο το φυσικό περιβάλλον που διατηρούν τα ρέματα στις όχθες τους, κρυμμένο από τα βιαστικά βλέμματα της καθημερινότητας.

 

 

 

Πρώτα θα προσεγγίσουμε το σπηλαιώδες άντρο των Ευμενίδων Νυμφών, και αργότερα τους σκαμμένους στον βράχο θαλάμους που πιστεύεται ότι αποτελούσαν “Νυμφαίες σκοπιές”, σε ένα γοητευτικό ξέφωτο όπου συμβάλλουν δύο μικρότερες κοίτες σε μία. Θα μάθουμε ποια ήταν η άρρηκτη σχέση του Ηρώδη του Αττικού με την ειδυλλιακή τοποθεσία του ρέματος στα ρωμαϊκά χρόνια. Ταξιδεύοντας στον χρόνο, αναγνωρίζουμε ότι κατά τον 16ο αιώνα, στους υπόσκαφους θαλάμους της όχθης ασκήτευσε –όπως λέγεται– ο Άγιος Τιμόθεος, ιδρυτής και κτήτορας της Μονής Πεντέλης. Επίσης, ξεχωριστό ενδιαφέρον στο πρώτο αυτό μέρος της διαδρομής μας έχει η πρόσβαση σε ένα κατηφορικό σηραγγοειδές όρυγμα που θυμίζει τη διάταξη παλιών γερμανικών καταφυγίων, και καταλήγει σε έναν μεγάλο υπόγειο χώρο που είναι σκαμμένος εξολοκλήρου στον βράχο.

 

Στο εξωτικό ξέφωτο, που είναι ο καταλληλότερος χώρος για το πικ νικ, θα κάνουμε το διάλειμμά μας γευματίζοντας στην ύπαιθρο, για να πάρουμε δυνάμεις για τη συνέχεια! Επίσης, θα επισκεφτούμε και θα φωτογραφίσουμε το “ασκηταριό”, ενώ θα ανακαλύψουμε και τα ίχνη της δεύτερης, μικρότερης κοίτης του ρέματος που καταλήγει εδώ, διασχίζοντας μονοπάτια-έκπληξη κι ένα υπόγειο τμήμα της. Στην ίδια περιοχή, τέλος, μαθαίνουμε ότι σε βάθη που φτάνουν από είκοσι έως και σαράντα μέτρα από την επιφάνεια, ανοίγονται μεγάλες υπόγειες στοές υδραγωγείων που τροφοδοτούσαν με νερό το διάσημο Αδριάνειο της Αθήνας μέχρι και τον 20ό αιώνα, των οποίων θα δούμε τους αεραγωγούς (πηγάδια). Στο πρώτο αυτό μέρος της εξόρμησης, συνολικά περπατάμε δύο χιλιόμετρα, με στάσεις στους προορισμούς μας και ανάπαυλα!

 

 

Το δεύτερο μέρος θα ξεκινήσει με την προσέγγιση ξανά της κύριας κοίτης για να συνεχίσουμε την πορεία μας μέσα σε αυτή, σε ένα τμήμα 900 m μεταξύ δύο κεντρικών δρόμων της Κηφισιάς, καταλήγοντας σε έναν παλιό ανενεργό καταρράκτη που κρύβει το δικό του (υπόγειο) μυστικό! Κατά την πορεία μας περνάμε μέσα από ένα εντυπωσιακό λιθόκτιστο τούνελ, που θυμίζει μεσαιωνική στοά, αλλά και κάτω από παλιά γεφύρια, βαδίζοντας παράλληλα με την οδό Κοκκιναρά ή Μουσών. Στο τέλος του δεύτερου μέρους, το απόγευμα, θα βγούμε από το ρέμα στο κέντρο της Κηφισιάς, όπου θα πάρουμε μια ανάσα και θα προμηθευτούμε δροσερό νερό!

 

 

Αμέσως μετά θα συνεχίσουμε στο τρίτο, τελευταίο και ευκολότερο μέρος της περιπετειώδους πορείας μας, προσεγγίζοντας ένα ακόμη, περισσότερο αστικό τμήμα της βαθιάς φυσικής κοίτης, μήκους 600 m. Ακολουθούμε τη διαδρομή του εξωτερικά σταματώντας και φωτογραφίζοντας χαρακτηριστικά σημεία του. Η συνέχεια αυτή είναι εξίσου συναρπαστική, αφού θα μας αποκαλύψει μια εντυπωσιακή τοξωτή γέφυρα από την εποχή που το τρένο της Κηφισιάς έφτανε μέχρι τα λατομεία του Διονύσου, καθώς και δύο ακόμη μικρά τμήματα της κοίτης, μήκους 100-150 m, τα οποία θα διασχίσουμε εσωτερικά για το φινάλε, ανακαλύπτοντας δύο ακόμη παλιά γραφικά γεφύρια που κρύβουν από μια λίμνη το καθένα!

 

 

Οι περιπέτειές μας θα τελειώσουν το απόγευμα βγαίνοντας από την κοίτη δίπλα σε μια παλιά πυργοκατασκευή κοντά στον σταθμό της Κηφισιάς. Το ρέμα βέβαια συνεχίζει μέχρι να βρει τον Κηφισό, αλλά αυτή την τοποθεσία τη γνωρίζουμε σε μια άλλη εξόρμησή μας!

  • Η μετάβαση από το αρχικό ραντεβού στον σταθμό μέχρι το σημείο έναρξης της πεζοπορίας πραγματοποιείται με πούλμαν. Στη συνέχεια πεζοπορούμε καθ’ όλη τη διάρκεια, οπότε το πούλμαν αποδεσμεύεται.
  • Για τη συμμετοχή σας δεν απαιτείται καμία προηγούμενη εμπειρία ή εκπαίδευση.
  • Βαθμός δυσκολίας: 2, με κλίμακα από το 1 (πολύ εύκολο) ως το 5 (πολύ δύσκολο).
  • Αν ενδιαφέρεστε για τη συγκεκριμένη εκδρομή, συμπληρώστε στην επιλογή “Εκδήλωση ενδιαφέροντος” τα στοιχεία σας και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας για όλα τα σχετικά!