Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Τοποθεσία: ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ-ΔΑΜΑΣΤΑ-ΜΠΡΑΛΟΣ-ΠΑΥΛΙΑΝΗ-ΥΠΑΤΗ-ΛΑΜΙΑ-ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟΣ
Εκδήλωση Ενδιαφέροντος!

24-25/10/2020. Συναρπαστικές καταπράσινες πεζοπορικές διαδρομές του νερού, παραμυθένια μονοπάτια σε ρυάκια, ποτάμια, φαράγγια και καταρράκτες, ιαματικά λουτρά και σημεία που αποτέλεσαν περάσματα στρατηγικής σημασίας σε ιστορικές τοποθεσίες της Φθιώτιδας, από την κλασική αρχαιότητα μέχρι τον 20ό αιώνα. Μια νέα φθινοπωρινή περιπετειώδης εξόρμηση από την ομάδα της Terra Incognita, γεμάτη δράση, φυσιολατρικές διαδρομές και, όπως πάντα, άγνωστη ιστορία.

-Μνημείο Λεωνίδα και οχυρωμένος λόφος Κολωνού, ιαματικά Λουτρά Καλλιδρόμου (Δαμάστας), γερμανικές οχυρώσεις Μπράλου, αισθητικό δάσος & πάρκο αναψυχής Παύλιανης, μονοπάτι Φαρμακίδων και λουτρά Υπάτης, λοιπά γερμανικά οχυρωματικά έργα Σπερχειού, πεζοπορία στο ρέμα και το παλιό υδραγωγείο Λαμίας, πέρασμα σιδηροδρομικής γέφυρας Γοργοπόταμου.

Συναρπαστικές καταπράσινες πεζοπορικές διαδρομές του νερού, παραμυθένια μονοπάτια σε ρυάκια, ποτάμια, φαράγγια και καταρράκτες, ιαματικά λουτρά και σημεία που αποτέλεσαν περάσματα στρατηγικής σημασίας σε ιστορικές τοποθεσίες της Φθιώτιδας, από την κλασική αρχαιότητα μέχρι τον 20ό αιώνα. Μια νέα φθινοπωρινή περιπετειώδης εξόρμηση από την ομάδα της Terra Incognita, γεμάτη δράση, φυσιολατρικές διαδρομές και, όπως πάντα, άγνωστη ιστορία.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ
ΣΑΒΒΑΤΟ 24/10
ΡΑΝΤΕΒΟΥ: Το πρωί ώρα 8:15 π.μ., στην πλατεία Καραϊσκάκη (σταθμός μετρό Μεταξουργείου).
ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ: στις 8:30.

1ος σταθμός (Θερμοπύλες). Το ταξίδι μας ξεκινάει με το στρατηγικής σημασίας πέρασμα των Θερμοπυλών. Το όνομα προέκυψε από τις θερμές πηγές που ακόμα αναβλύζουν στην περιοχή, και από τα στενά και δύσβατα περάσματα μέσω των οποίων μπορούσε κανείς να την πλησιάσει. Εδώ υπήρχε ιερό της Δήμητρας και πηγή αφιερωμένη στην Περσεφόνη, ενώ ο Ηρόδοτος και ο Παυσανίας μιλούν για ιερό αφιερωμένο στον Ηρακλή. Κατά τη μυθολογία, στις πηγές έπεσε ο Ηρακλής για να απαλλαγεί από τον δηλητηριασμένο χιτώνα του κένταυρου Νέσσου. Το 480 π.Χ. η μάχη των Θερμοπυλών σημάδεψε το στενό πέρασμα κάτω από τον λόφο, το οποίο επιχείρησαν να εκμεταλλευτούν στρατηγικά οι 300 του Λεωνίδα μαζί με 700 Θεσπιείς, για να εμποδίσουν τον υπεράριθμο περσικό στρατό. Επισκεπτόμαστε το μνημείο και τον οχυρωμένο λόφο του Κολωνού, τόπο θανάτου των πολεμιστών του Λεωνίδα. Οι χάλκινες μύτες που βρέθηκαν εκεί, μαρτυρούν ότι οι Πέρσες περικύκλωσαν τον λόφο και εκτόξευσαν χιλιάδες βέλη προς τους εναπομείναντες Σπαρτιάτες και Θεσπιείς, αφού έπεσε ο Λεωνίδας. Στην ευρύτερη περιοχή εκβάλλει ο ποταμός Σπερχειός, τα νερά του οποίου θα συναντήσουμε σε αρκετά σημεία του ταξιδιού μας.
2ος σταθμός (λουτρά Δαμάστας). Οι θερμές ιαματικές πηγές (33°C) Καλλιδρόμου που αναβλύζουν στην περιοχή της Δαμάστας, σ’ ένα γοητευτικό φυσικό περιβάλλον με ελεύθερα ιαματικά λουτρά, όπου θα έχουμε τον χρόνο να κολυμπήσουμε! Κατά την παράδοση τα λουτρά αυτά, μαζί με τα γειτονικά των Θερμοπυλών, τα δώρισε η Αθηνά στον Ηρακλή. Στα ρωμαϊκά χρόνια αξιοποιηθηκαν από τον Ηρώδη τον Αττικό, ενώ κατά την τουρκοκρατία εγκαταλείφθηκαν.

3ος σταθμός (Μπράλος). Στη συνέχεια του ταξιδιού μαθαίνουμε ότι οι Θερμοπύλες αποτέλεσαν στρατηγικό σημείο και κατά τη σύγχρονη εποχή. Πιο συγκεκριμένα στον Μπράλο, υπήρξαν στρατόπεδα των συμμαχικών δυνάμεων, νοσοκομείο και νεκροταφείο του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, η νέα “Μάχη των Θερμοπυλών” έλαβε χώρα στον Μπράλο, κατά τη γερμανική εισβολή, μετά τις ήττες των ελληνικών και συμμαχικών στρατευμάτων και τη συνθηκολόγηση του ελληνικού στρατού (20 Απριλίου 1941). Θα επισκεφτούμε ένα εντυπωσιακό γερμανικό έργο οχυρωματικής τέχνης της εποχής, το οποίο βρίσκεται εγκαταλειμμένο κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό Μπράλου, τοποθεσία με ρόλο στρατηγικής σημασίας και κατά τον εμφύλιο (1947).

4ος σταθμός (Παύλιανη). Το μεσημέρι φτάνουμε στην εξωτική Παύλιανη! Θα έχουμε άπλετο ελεύθερο χρόνο (περίπου 4 ώρες) για φαγητό στο χωριό, και φυσικά βόλτα στο αισθητικό δάσος και το πάρκο αναψυχής, ακολουθώντας παραμυθένιες διαδρομές ανάμεσα στην καταπράσινη φύση που σχηματίζουν τα γαργάρα νερά των πηγών του Ασωπού, ενός εκ των κύριων παραπόταμων του Σπερχειού. Το πάρκο παρέχει και ρομαντικό υπαίθριο καφέ, στην αρχή όπου βρίσκεται η μουσική γέφυρα και το μουσείο υδροκίνησης. Ακολουθώντας τους μαιάνδρους της κοίτης του Ασωπού, κάτω από τον πυκνό ίσκιο που ρίχνουν τα πλατάνια, τα σφενδάμια, οι καρυδιές και οι καστανιές, η νοτισμένη βλάστηση που μοσχοβολάει, τα πανύψηλα έλατα, οι σπάνιοι σχηματισμοί δέντρων και ο ήχος των πηγών του Ασωπού μας συντροφεύουν στη βόλτα μας. Αιώρες, ξυλοκρέβατα και μικρά “τελεφερίκ” πάνω απ’ το ποτάμι, δεντρόσπιτα, πισίνα για τολμηρούς, γήπεδο river-volley, και διάφορα αυτοσχέδια παιχνίδια για μικρούς και μεγάλους είναι μόνο μερικά απ’αυτά που θα συναντήσουμε!
Μετά τη δύση του ήλιου, γύρω στις 19:00 αναχωρούμε για το ξενοδοχείο μας στα Λουτρά Υπάτης, όπου θα τακτοποιηθούμε, θα ξεκουραστούμε και θα δειπνήσουμε. Κατά τη διάρκεια της νύχτας μεσολαβεί η αλλαγή της ώρας (μια ώρα πίσω) που προσθέτει μια επιπλέον ώρα ξεκούρασης.

ΚΥΡΙΑΚΗ 25/10
Πρωινό στο ξενοδοχείο, από όπου αναχωρούμε στις 8:30 (check out), για το μονοπάτι των Φαρμακίδων!
5ος σταθμός (Υπάτη). Οι Φαρμακίδες λέγεται πως ήταν μάγισσες της αρχαιότητας και του μεσαίωνα, ενώ η Υπάτη θεωρείτο για πολλούς αιώνες το ιδιαίτερο “άντρο” τους. Το μονοπάτι, που ξεκινά παράλληλα με τον τοπικό παραπόταμο του Σπερχειού (Ξεριά), μέσα από χαμηλή βλάστηση από δρύες, πλατάνια, και ιτιές, θα μας οδηγήσει σε μια τοποθεσία εξαίρετης φυσικής ομορφιάς της Οίτης, πάνω από την οποία δεσπόζει ο κρεμαστός καταρράκτης της Υπάτης, ύψους 55 m! Εδώ, που σύμφωνα με την παράδοση λούζονταν και εξαγνίζονταν οι μάγισσες Φαρμακίδες, θα πάρουμε μια ανάσα απολαμβάνοντας τη φύση, πριν την επιστροφή μας στο πούλμαν για τη συνέχεια των πεζοπορικών μας εμπειριών, αυτή τη φορά στη Λαμία!

6ος σταθμός (στάση). Ξεκινώντας από την Υπάτη και περνώντας το Λειανοκλάδι, σε μια οδική πορεία σχεδόν παράλληλη με τον Σπερχειό, μια σύντομη στάση για προμήθεια καφέ σε στρατηγική θέση μιας ακόμη γερμανικής οχυρωματικής κατασκευής, μας αποκαλύπτει ένα εντυπωσιακό στρατιωτικό οικοδόμημα και ένα πολυβόλο όπλο της ίδιας εποχής.

7ος σταθμός (Λαμία). Έπειτα από την προμήθεια κολατσιού και καφέ, ο δρόμος μάς οδηγεί σε μια τοποθεσία έκπληξη, στο παλιό υδραγωγείο της Λαμίας. Εδώ ρέει ο δεύτερος Ξεριάς, ο λαμιώτικος, παραπόταμος και αυτός του Σπερχειού. Είναι ένα μοναδικό καταπράσινο τοπίο, ένας επίγειος παράδεισος, που στο πέρασμα των χρόνων μας δίνει την ευκαιρία να απολαύσουμε μια ακόμη μαγευτική πεζοπορική διαδρομή στον φυσικό παράδεισο της Φθιώτιδας. To παλιό πέτρινο γεφύρι με τη μεγάλη καμάρα, “διακοσμημένο” με σταλακτίτες, ο μεγάλος θάλαμος του λιθόκτιστου υδραγωγείου που χτίστηκε το 1894, η κοίτη και το τρεχούμενο νερό που θα διασχίσουμε, και τέλος ο καταρράκτης, θα μας ανταμείψουν.

8ος σταθμός (Γοργοπόταμος). Τελευταίος σταθμός στο ιδιαίτερο αυτό ταξίδι, με φόντο τις εικόνες μοναδικής φυσικής ομορφιάς που συναντάμε κι αποτυπώνουμε στη μνήμη με το τρένο της καρδιάς, είναι η σιδηροδρομική γέφυρα του Γοργοπόταμου, ένα ακόμη στρατηγικό πέρασμα όπου -για τελευταία φορά- συναντάμε νερά που καταλήγουν στον Σπερχειό. Η γέφυρα περνάει τον ποταμό και συνδέει τον Μπράλο με τη Λαμία, μέσω της σιδηροδρομικής γραμμής Αθηνών – Θεσσαλονίκης. Είναι ιδιαίτερα γνωστή λόγω του ρόλου που έπαιξε στην Εθνική Αντίσταση, καθώς καταστράφηκε στις 25 Νοεμβρίου 1942 στη μάχη του Γοργοποτάμου, από αντιστασιακές ομάδες που συνεργάστηκαν με τους Βρετανούς, εναντίον των ιταλικών και γερμανικών δυνάμεων που υπεράσπιζαν το πέρασμα. Αφού απολαύσουμε το γεύμα μας στην τοπική παραδοσιακή ταβέρνα, θα επισκεφτούμε τόσο το μνημείο που σχετίζεται με την ανατίναξη της γέφυρας, όσο και ένα τελευταίο γερμανικό χαρακτηριστικό οχυρωματικό κτίσμα που έπαιζε ρόλο στη στρατιωτική φύλαξη της γέφυρας. Τέλος, θα κλείσουμε αναπολώντας στο ηλιοβασίλεμα όλα αυτά τα θαυμάσια που βιώσαμε στο όμορφο διήμερό μας, πριν πάρουμε τον δρόμο της επιστροφής…
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ: Το βράδυ της Κυριακής στην πλατεία Καραϊσκάκη (σημείο εκκίνησης) στις 20:30.
– 99 € για κράτηση θέσης έως και 15/10/2020 (Early Booking)
– 115 € για κράτηση θέσης από 16/10 έως 22/10/2020
– 79 € για παιδιά έως 17 ετών
* Οι κρατήσεις των θέσεων θα γίνονται μέχρι να εξαντληθεί η διαθεσιμότητα των καταλυμάτων διαμονής.
Η ΚΡΑΤΗΣΗ ΘΕΣΗΣ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ:
Μικρή ομάδα περιορισμένων θέσεων, όλες τις μετακινήσεις προς τους προορισμούς μας και επιστροφή με κλιματιζόμενο πούλμαν (ποσοστό πληρότητας: 65%), μία διανυκτέρευση σε δίκλινο** δωμάτιο ξενοδοχείου 3*** (Hotel & Spa) στα Λουτρά Υπάτης με πρωινό, οργάνωση, αρχηγό και εκπαιδευμένους συνοδούς εκδρομής, προετοιμασία μη επισκέψιμων τοποθεσιών (διαμόρφωση, καθαρισμός, φωτισμός), εξασφάλιση πρόσβασης και ασφαλή συνοδεία στα μη αξιοποιημένα σημεία ενδιαφέροντος, ασφάλεια αστικής ευθύνης.
** Η διαμονή σε μονόκλινο δωμάτιο επιβαρύνει το κόστος του διήμερου κατά 25 €.
Η ΚΡΑΤΗΣΗ ΘΕΣΗΣ ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ: Τα μεσημεριανά, βραδινά και λοιπά γεύματα, καφέδες, ποτά, εισιτήριο εισόδου σε τυχόν αρχαιολογικούς χώρους ή μουσεία, και φόρο διαμονής που καταβάλλεται στο ξενοδοχείο (1,50 €).
-Κατά τη διάρκεια της εκδρομής θα δίνονται λεπτομερώς πλήρη πληροφοριακά και ιστορικά στοιχεία για κάθε σημείο ενδιαφέροντος που συμπεριλαμβάνεται στο πρόγραμμα.
-Προβλέπεται να υπάρχει ο απαιτούμενος αριθμός έμπειρων εκπαιδευμένων συνοδών για τα άτομα που θα συμμετέχουν, ώστε η κάθε περιήγηση να πραγματοποιηθεί με απόλυτη ασφάλεια.
ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ: Πεζοπορίες σε εύκολα και μέτρια μονοπάτια (παράλληλα και μέσα σε κοίτες όπου υπάρχουν νερά), μπάνιο σε ιαματικά λουτρά, επίσκεψη μη αξιοποιημένων μνημείων στρατιωτικού χαρακτήρα.
  • Για τη συμμετοχή σας δεν απαιτείται καμία προηγούμενη εμπειρία ή εκπαίδευση.
  • Αν ενδιαφέρεστε για τη συγκεκριμένη εκδρομή, συμπληρώστε στην επιλογή “Εκδήλωση ενδιαφέροντος” τα στοιχεία σας και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας για όλα τα σχετικά!