Τοποθεσία: Γη των Μαραθονωμάχων
Εκδήλωση Ενδιαφέροντος!

Η γη των Μαραθωνομάχων και το γερμανικό καταφύγιο!

Η Terra Incognita Travel επιστρέφει και πάλι, για να σας βάλει για άλλη μία φορά στη μηχανή του χρόνου με ένα ταξίδι -ιστορική αναβίωση- στο οποίο θα περιπλανηθούμε από την αρχαιότητα έως και τα μισά του προηγούμενου αιώνα.

Στην ημερήσια αυτή εκδρομή θα περιηγηθούμε σε περιοχές της Αττικής με μεγάλη αρχαιολογική, ιστορική και φυσιολατρική αξία και θα επισκεφτούμε την ένδοξη γη των Μαραθωνομάχων όπως και το υπόγειο γερμανικό καταφύγιο του 2ου παγκοσμίου πολέμου.

Θα ξεκινήσουμε το πρωί για τον πρώτο μας προορισμό ο οποίος δεν θα είναι άλλος από την ένδοξη περιοχή του Μαραθώνα, η οποία απέκτησε ιδιαίτερη φήμη έπειτα από την περίτρανη νίκη των Αθηναίων επί των Περσών στην ομώνυμη μάχη το 490 π.Χ.

Στη συνέχεια θα επισκεφτούμε το μουσείο της πόλης και τον τύμβο των Πλαταιέων όπου θα δούμε τα οστά που βρέθηκαν στους 11 τάφους στο εσωτερικό του τύμβου και πιθανολογείται ότι ανήκουν σε Πλαταιείς οπλίτες.

Στη συνέχεια θα βρεθούμε στο σημαντικότερο μνημείο της πεδιάδας, τον τύμβο των Αθηναίων Μαραθωνομάχων ο οποίος είναι και γνωστός ως Σωρός.

Έχει ύψος 9 μέτρα και διάμετρο 50 μέτρα. Εσωτερικά βρέθηκε τεφροφόρο στρώμα πυράς με τα οστά των 192 Αθηναίων που έπεσαν στην μάχη, καθώς και ίχνη του νεκρόδειπνου με το οποίο οι Αθηναίοι επιζώντες τίμησαν την ανδρεία των πεσόντων.

 

Η επόμενη μας στάση θα είναι στο μεγάλο ιερό των Αιγυπτίων θεών και το παρακείμενο πολυτελές λουτρό (βαλανείο) που κατασκευάστηκε κατά την διάρκεια της ρωμαϊκής περιόδου (160 μ.χ). Το ιερό βρισκόταν τότε πάνω σε μικρό νησί στο κέντρο του “Μικρού Έλους”.

Αφού δροσιστούμε βουτώντας στην παραλία του Μαραθώνα και γευματίσουμε, εν συνεχεία θα ακολουθήσει επίσκεψη σε ένα ιστορικής σημασίας υπόγειο γερμανικό καταφύγιο του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ θα γνωρίσουμε και τα σχετικά οχυρωματικά έργα που υπάρχουν στην ίδια τοποθεσία και αποτελούν μέρος ενός ευρύτατου οχυρωματικού δικτύου των δυνάμεων κατοχής, το οποίο εκτεινόταν από τον Μαραθώνα έως τον Σχοινιά.

 

Για την κατασκευή των πολυβολείων, καταλυμάτων, παρατηρητηρίων, βάσεων πυροβόλων, ορυγμάτων, κτιρίων, αποθηκών κ.λπ. του οχυρού της Ραφήνας και για τη διάνοιξη των στοών του καταφυγίου, οι κατοχικές δυνάμεις προέβησαν σε καταναγκαστική στρατολόγηση και εργασία του ντόπιου πληθυσμού.

Το υπόγειο καταφύγιο το οποίο θα επισκεφτούμε βρίσκεται σε βάθος 15 μέτρων και η πρόσβαση σε αυτό γίνεται χωρίς καμία δυσκολία από κατηφορικές εισόδους με σκαλοπάτια.

 

 

Διατηρείται σε άριστη κατάσταση και αποτελείται από κεντρικούς διαδρόμους και θαλάμους, ενώ διαθέτει και ένα μεγάλο φρέαρ αερισμού το οποίο θα μας εκπλήξει με τον τρόπο του, καθώς όταν θα βρεθούμε στον πυθμένα του θα ατενίσουμε τις ακτίνες του φωτός να κατέρχονται από την επιφάνεια δημιουργώντας μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα.

Είναι ίσως ο ιδανικότερος τρόπος για να κλείσει μια όμορφη εκδρομή σε μια πραγματικά ιδιαίτερη περιοχή τόσο κοντά στην Αθήνα.

 

 

Αν ενδιαφέρεστε για τη συγκεκριμένη εκδρομή, συμπληρώστε στην επιλογή “Εκδήλωση ενδιαφέροντος” τα στοιχεία σας και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας για όλα τα σχετικά!