Τοποθεσία: ΠΑΛΑΜΗΔΙ ΝΑΥΠΛΙΟΥ ΕΩΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟ
Εκδήλωση Ενδιαφέροντος!

DSC_0774 1100

Και ποιος δεν ξέρει τον μύθο των 999 σκαλοπατιών για την άνοδο προς το κάστρο Παλαμήδι του Ναυπλίου, κατά τον οποίο μάλιστα το άλογο του Κολοκοτρώνη έσπασε με την οπλή του το τελευταίο και χιλιοστό!

Εμείς πάντως δεν θα μετρήσουμε τα 999 σκαλοπάτια, αλλά θα φτάσουμε μέχρι την κεντρική πύλη του με το πούλμαν μας, αφού πρώτα θα έχουμε κάνει μια στάση για να θαυμάσουμε τον Ισθμό της Κορίνθου.

Το θρυλικό Παλαμήδι είναι λοιπόν ο πρώτος μας προορισμός. Όλα ξεκίνησαν όταν το 1686 οι Βενετοί ξαναπήραν το Ναύπλιο από τους Τούρκους και αποφάσισαν να εκμεταλλευτούν τον υψηλό λόφο στα ανατολικά της πόλης, οχυρώνοντάς τον για την αποτελεσματικότερη προστασία της.

 

Το φρούριο του Παλαμηδίου χτίστηκε λοιπόν σε ύψος 216 μέτρων και πήρε το όνομά του από τον τοπικό μυθικό ήρωα Παλαμήδη. Μάλιστα την εποχή εκείνη είχε αναπτυχθεί σημαντικά και η δύναμη των τηλεβόλων, οπότε η ύπαρξη του πανύψηλου νέου φρουρίου ακριβώς δίπλα στην Ακροναυπλία, ουσιαστικά εκμηδένισε τη σημασία του παλαιότερου οχυρού.

Παρ’ όλα αυτά, το 1715 το Ναύπλιο περνάει και πάλι στα χέρια των Οθωμανών, και παραμένει για εκατό περίπου ακόμη χρόνια.

Απελευθερώθηκε μια νύχτα του 1822, όταν μια ομάδα πολεμιστών με αρχηγό τον Στάικο Σταϊκόπουλο κατέλαβε με αιφνιδιασμό το Παλαμήδι, που παρέμεινε έκτοτε ελληνικό.

 

Μετά την Επανάσταση και μέχρι περίπου το 1925, στο εσωτερικό του λειτούργησαν φυλακές, στις οποίες έμελλε να κρατηθεί και ο Θ. Κολοκοτρώνης με τη δήθεν κατηγορία της εσχάτης προδοσίας.

Η φυλακή του γέρου του Μοριά, ένα θεοσκότεινο μπουντρούμι χωρίς διαμορφωμένο δάπεδο, με μια μικρή πυλίδα από την οποία μπορεί να εισέλθει κανείς μόνο σκυφτός, βρίσκεται στον κεντρικό προμαχώνα του Αγίου Ανδρέα.

Θα αποτελέσει έναν από τους υπόγειους προορισμούς μας μέσα στο κάστρο, μαζί με τις εντυπωσιακές μεγάλες υπόγειες δεξαμενές χρήσιμες για την τροφοδοσία του σε νερό.

Ολοκληρώνοντας την περιήγηση μας στο σπουδαιότερο επίτευγμα της βενετσιάνικης οχυρωματικής αρχιτεκτονικής, συνεχίζουμε νότια για τον επόμενο σταθμό του ταξιδιού μας είναι η ”Πυραμίδα” του Ελληνικού, ένα μεμονωμένο μικρό οχυρό στο νοτιοδυτικό άκρο της αργολικής πεδιάδας κοντά στις πηγές του ποταμού Ερασίνου.

Τέλος, μεταβαίνουμε στην ακριβή θέση των πηγών του Ερασίνου (Κεφαλάρι), στους πρόποδες του όρους Χάον, όπου τα νερά ξεπροβάλλουν ακριβώς κάτω από την εκκλησία Ζωοδόχο Πηγή.

 

Δίπλα της ανοίγονται τα δύο στόμια της μεγάλης σπηλιάς που χρησιμοποιήθηκε ως καταφύγιο καικρυφό σχολειό κατά την Τουρκοκρατία, ενώ στην ιστορία της εμπλέκεται και η παρουσία του Κολοκοτρώνη.

Στο εσωτερικό, μήκους 110 μέτρων, που αποτελούσε την παλιά κοίτη του υπόγειου ποταμού, βρέθηκαν παλαιολιθικά ευρήματα, ενώ στα τοιχώματα παρατηρούνται σκαλιστές κόγχες (θέσεις αναθηματικών ειδωλίων).

Σήμερα το σπήλαιο είναι αξιοποιημένο από την εκκλησία, ενώ στη μαγευτική αυτή τοποθεσία που αποτελεί πόλο έλξης για τους εκδρομείς, υπάρχουν αρκετές ταβέρνες, όπου και θα πάρουμε το γεύμα μας.

 

 

Αν ενδιαφέρεστε για τη συγκεκριμένη εκδρομή, συμπληρώστε στην επιλογή “Εκδήλωση ενδιαφέροντος” τα στοιχεία σας και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας για όλα τα σχετικά!

DSC_0731 1100