Τοποθεσία: Βραυρώνα, Ραφήνα, Γραμματικό, Μαραθώνα
Εκδήλωση Ενδιαφέροντος!

 

Η Terra Incognita Travel ερεύνησε, εξερεύνησε και οργάνωσε μία μοναδική εκδρομή σε μυστικά εξωτικά τοπία και άγνωστες υπόγειες στοές της Ανατολικής Αττικής! Ο μαγευτικός ποταμός Ερασίνος στη Βραυρώνα, υπόγειες στοές γερμανικών καταφυγίων και θέσεις στρατιωτικών οχυρώσεων στη Ραφήνα, υπόγειες στοές παλαιών μεταλλείων στην ονειρική άγνωστη γη του Γραμματικού και τέλος, το ρομαντικό σκηνικό της λίμνης και του φράγματος Μαραθώνα μας περιμένουν!

Φτάνοντας στη Βραυρώνα, μία από τις 12 αρχαίες πόλεις της Αττικής, η εκδρομή μας θα ξεκινήσει από το μουσείο και τον γνωστό αρχαιολογικό χώρο. Το εξαιρετικό αυτό μουσείο είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον, ειδικά γιατί ανάμεσα στα μοναδικά εκθέματα που διαθέτει ξεχωρίζουν τα απίστευτα γλυπτά των «Άρκτων», μικρών κοριτσιών, που ήταν αφιερωμένα στην Άρτεμη και βρίσκονται σε άριστη κατάσταση.

Η Βραυρωνία Άρτεμις λατρευόταν ως θεά της βλάστησης και του κυνηγιού αλλά και ως προστάτιδα του τοκετού και των νεογνών. Το ιερό της Βραυρωνίας Αρτέμιδος ήταν ένα από τα αρχαιότερα ιερά της Αττικής.

 

 

 

Συνεχίζουμε με έναν απολαυστικό περίπατο στη γειτονική μαγευτική παραθαλάσσια τοποθεσία της εκβολής του ποταμού Ερασίνου. Βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του αρχαιολογικού χώρου και εκβάλλει μερικά μέτρα ανατολικότερα, στον μικρό και κλειστό όρμο της Βραυρώνας, δηλαδή προς τον νότιο Ευβοϊκό. Είναι ένας από τους ελάχιστους εναπομείναντες υδροβιότοπους της Αττικής με μεγάλη οικολογική σημασία, και ανήκει στο δίκτυο Natura 2000.

Έπειτα θα αναχωρήσουμε για τον επόμενο προορισμό μας και τις στοές υπόγειου γερμανικού καταφυγίου του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου. Υπαγόταν σε ένα μεγάλο οχυρό, σε λόφο που αποτελούσε μέρος του ευρύτατου οχυρωματικού δικτύου των δυνάμεων κατοχής το οποίο εκτεινόταν από τον Μαραθώνα έως τον Σχοινιά. Το καταφύγιο βρίσκεται σε βάθος περίπου 15 μέτρων και η πρόσβαση σε αυτό γίνεται εύκολα από εισόδους με σκαλοπάτια. Διατηρείται σε άριστη κατάσταση και αποτελείται από κεντρικούς διαδρόμους και θαλάμους που κατασκευάστηκαν με καταναγκαστική στρατολόγηση και εργασία του ντόπιου πληθυσμού. Στην ίδια τοποθεσία θα δούμε επίσης θέσεις μάχης μικρών πολυβόλων και μεγάλων πυροβόλων όπλων και τις βοηθητικές εγκαταστάσεις τους, που ήταν αποθήκες πυρομαχικών. Στο γερμανικό οχυρό θα έχουμε τη δυνατότητα κολατσιού και καφέ, στο διάλειμμα που θα κάνουμε πριν ξεκινήσουμε για την περιοχή του Μαραθώνα και του Γραμματικού.

Στην άγνωστη γη τους, μια πραγματικά ονειρική τοποθεσία καλά κρυμμένη σε μεγάλο βάθος από την επιφάνεια, θα επισκεφτούμε ένα τεραστίων διαστάσεων όρυγμα με ανοικτό ουρανό και μοναδική χλωρίδα, αφού λούζεται από τις ακτίνες και το φως του ήλιου! Είναι αναμφισβήτητα ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς μας! Το κέντρο της άγνωστης γης θα μας υποδεχτεί στο κατάφυτο εσωτερικό του για να το εξερευνήσουμε και να χαθούμε στην απόκοσμη και σπάνια ομορφιά του. Ένα πραγματικά μυστικό υπόγειο πέρασμα θα μας οδηγήσει στο λαξευμένο στον βράχο εσωτερικό μονοπάτι, καθώς και το καταπράσινο υπόγειο τοπίο, θα μας μείνουν αξέχαστα. Είναι ιδανικό μέρος για φωτογράφηση με πολλά και ποικίλα θέματα, οπότε μην ξεχάσετε τη φωτογραφική σας μηχανή!

Στην ίδια τοποθεσία θα εξερευνήσουμε και τις υπόγειες στοές εξόρυξης σιδηρομεταλλεύματος που λειτούργησαν προπολεμικά. Εκεί θα ανακαλύψουμε ξεχασμένα ίχνη των παλαιών εγκαταστάσεων του μεταλλείου, αλλά και διάφορους “σπηλαιοσχηματισμούς” στα τοιχώματα των στοών.

 

 

 

 

 

Κλείνοντας την όμορφη μέρα μας, αφού απολαύσουμε παραδοσιακή κουζίνα σε μια γραφική ταβέρνα της περιοχής, θα κατευθυνθούμε προς το φράγμα του Μαραθώνα όπου θα σταθούμε αγναντεύοντας την τεχνητή λίμνη. Καθώς θα απολαμβάνουμε τη μοναδική της αύρα, λόγια και εικόνες θα γίνουν ένα με τις αισθήσεις μας, καθώς θα αφουγκραζόμαστε τις πτυχές της ιστορίας της ύδρευσης της Αθήνας του 19ου και 20ού αιώνα. Ταυτόχρονα, μια ευχάριστη έκπληξη θα μας αφήσει μια γλυκιά γεύση νοσταλγίας, λίγο πριν πάρουμε τον δρόμο της επιστροφής…

Για τη συμμετοχή σας δεν απαιτείται καμία προηγούμενη εμπειρία ή εκπαίδευση.

Αν ενδιαφέρεστε για τη συγκεκριμένη εκδρομή, συμπληρώστε στην επιλογή “Εκδήλωση ενδιαφέροντος” τα στοιχεία σας και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας για όλα τα σχετικά!