Τοποθεσία: Υπόγεια Αθήνα
Εκδήλωση Ενδιαφέροντος!

Σας προσκαλούμε στη μυστική και υπόγεια Αθήνα!

Μπορούμε πράγματι να διανύσουμε χιλιόμετρα υπογείως κάτω από την Αθήνα; Η απάντηση είναι “ναι”, αρκεί να γνωρίζουμε τα σημεία που καταλήγουν στις εισόδους των πραγματικών στοών!

Οι σκάλες που ξεκινούν κάτω από ένα μεταλλικό καπάκι στην άκρη του δρόμου ή και στα παρτέρια κάποιου πεζοδρομίου, μπορεί να μας οδηγήσουν σε μια ξεχασμένη υπόγεια γωνιά της πόλης, αλλά αυτό μην το επιχειρήσετε ποτέ μόνοι!

Τις περισσότερες φορές οι αστικοί θρύλοι υπερβάλλουν ως προς το μήκος, αλλά η αληθινή υπόγεια Αθήνα υπάρχει, ακόμη κι αν δεν αποτελείται από ένα απαραίτητα ενιαίο δίκτυο υπογείων διαδρομών.

Τα σημεία ενδιαφέροντος βρίσκονται είτε σε αληθινές στοές μήκους πολλών χιλιομέτρων στις οποίες ρέουν υπόγεια νερά, είτε σε τοπικού χαρακτήρα χώρους με σήραγγες και θαλάμους, όπως είναι τα καταφύγια ή οι κατακόμβες.

 

Η από αιώνες παρουσία υπογείων διόδων διαφόρων χρήσεων κάτω από την πόλη, δεν αποδεικνύει ότι όλα συνδέονται μεταξύ τους, ωστόσο η γοητεία ενός άγνωστου κόσμου συνεχίζει να πλανάται κάτω από τα πόδια μας.

Στο υπόγειo μιας εκκλησίας που οικοδομήθηκε πάνω σε ένα από τα δεκάδες ιερά της αρχαίας πόλης, μπορεί να κρύβονται αιώνες ιστορίας αλλά και χρόνια ιστοριών παραπληροφόρησης…

Ανοίγουμε με δέος την καταπακτή και κατεβαίνουμε τα πέτρινα σκαλοπάτια.

Μέσα στην κατακόμβη βρίσκουμε τούνελ από αρχαία υδραγωγεία, ρωμαϊκά λουτρά και κρύπτες οστεοφυλακίων, αλλά η διαδρομή σήμερα σταματά στο στόμιο ενός πηγαδιού…

 

 

Οι μυστικοί χώροι καταφυγής που σχετίζονται με τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, αποτελούν ζωντανά απομεινάρια της περιόδου αυτής.

Καταφύγια κρυμμένα από την κοινή θέα, κατασκευασμένα σε βάθος ικανό να προστατεύσει τον πληθυσμό από τους βομβαρδισμούς των μαχητικών αεροπλάνων, υπάρχουν στους λόφους αλλά και σε πολλά από τα παλιά κτίρια της πόλης.

Δεν είναι όμως όλες οι προσβάσεις κλειστές και απαγορευμένες.

Ποιο μυστικό μπορεί να κρύβει άραγε μια παλιά εγκαταλειμμένη υπόγεια εμπορική στοά στο κέντρο, ανάμεσα στα κλειστά καταστήματα του προηγούμενου αιώνα;

Κάποιες απαντήσεις προκύπτουν αν απλά περπατώντας, κατέβουμε μερικά σκαλοπάτια προς τα κάτω.

 

Ωστόσο, η πιο παράξενη γοητεία βρίσκεται στα απρόσιτα δίκτυα υπογείων στοών των παλιών ρεμάτων που χάθηκαν, αφήνοντας από πολύ νωρίς την Αθήνα χωρίς τρεχούμενα νερά.

 

Ελάχιστα σημεία τους είναι πλέον φανερά μέσα στην πόλη διατηρημένα ακόμη και κάτω από τον πιο κεντρικό δρόμο, ενώ από πάνω ακούγονται τα αυτοκίνητα να περνούν!

Είναι μια ξεχασμένη όαση μέσα στο πολυσύχναστο κέντρο της πόλης, από όπου ο θρύλος θέλει να ξεκινούν οι υπόγειες στοές προς τη θάλασσα…

Όλες οι τοποθεσίες που θα επισκεφτούμε βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας και στις περιοχές Μέτς, Πανεπιστήμιο, Ερμού, Πλάκα, Ζάππειο, Καλλιρρόης. Ξεκινάμε με μια υπόγεια διαδρομή-περιπέτεια κάτω από την Αθήνα και στη συνέχεια βγαίνουμε στην επιφάνεια. Περπατάμε στους δρόμους της πόλης και προσεγγίζουμε εισόδους και άλλων μυστικών υπογείων χώρων. Δεν επικοινωνούν μεταξύ τους όλες οι υπόγειες τοποθεσίες. Έτσι, σταματάμε στα σημεία ενδιαφέροντος όπου κατεβαίνουμε σε θαλάμους, καταφύγια κατακόμβες κ.τ.λ. ή μπαίνουμε και κινούμαστε σε μικρότερες υπόγειες στοές και μαθαίνουμε την ιστορία τους.

Οι εξωτερικές διαδρομές μεταξύ των σημείων που μας ενδιαφέρουν προσφέρονται για περίπατο κατά τον οποίο θα γνωρίζουμε επιπλέον και ενδιάμεσα σημεία σχετικά με την υπόγεια Αθήνα αλλά και τις λιγότερο γνωστές πτυχές της πόλης.

Η περιήγηση πραγματοποιείται πεζοπορικά, με συνολική διάρκεια περίπου οκτώ (8) ωρών, και δύο διαλείμματα της μισής ώρας για καφέ-κολατσιό. Συνολικό μήκος περιπατητικών διαδρομών: οκτώ (8) χιλιόμετρα εκ των οποίων περίπου τα τέσσερα (4) αφορούν υπόγειες διαδρομές και προορισμούς.

 

 

Σας περιμένουμε για να διαπιστώσουμε μαζί τη γοητευτική αλήθεια των θρύλων!

Αν ενδιαφέρεστε για την περιήγηση στη μυστική και υπόγεια Αθήνα, συμπληρώστε στην επιλογή “Εκδήλωση ενδιαφέροντος” τα στοιχεία σας και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας για όλα τα σχετικά!

  • Για τη συμμετοχή σας δεν απαιτείται καμία προηγούμενη εμπειρία ή εκπαίδευση.